Turun kaupunginhallitus hyväksyi torstaina 22.6.2023 Kupittaan kärjen yhteistyösopimuksen, jolla käynnistetään alueen mittavien kehitystöiden edellyttämä asemakaavamuutos. Maanomistajien ja -haltijoiden yhteistyösopimuksella sovitaan periaatteista, joita kaavoituksen kustannustenjaon, organisoinnin ja tulevien rakennusoikeuksien jakamisen osalta noudatetaan.

Turun Tiedepuisto

Turun Tiedepuisto on yksi Turun kaupungin strategisista kärkihankkeista ja tärkeä osatekijä Turun vetovoimaisuuden ja kilpailukyvyn kehittämisessä.

www.turuntiedepuisto.fi

Turun Tiedepuisto on Turun elinvoiman ja kilpailukyvyn näkökulmasta tulevien vuosien merkittävin kaupunkikehityskokonaisuus. Nyt kaavoitukseen siirtyvä Kupittaan kärjen kumppanuushankkeen mukainen alue muodostaa Tiedepuiston toiminnallisen ja liikenteellisen ytimen.

Kupittaan ja Itäharjun yhdistävä kärkikolmio muodostuu alueesta, jota rajaavat Joukahaisenkatu, Kalevanramppi, Kalevantie ja Karjakatu. Alueen asemakaavan alustavana viitesuunnitelmana toimii vuonna 2022 järjestetyn tarjouskilpailun voittaneen konsortion ehdotus ”Terävin kärki”.

Alueen maanomistajien ja -haltijoiden kesken laaditulla yhteistyösopimuksella varmistetaan eri osapuolten tavoitteiden mahdollisimman hyvä yhteensovittaminen. Osapuolten tavoitteena on muuttaa asemakaavaa siten, että alueelle sijoittuu keskustamaista rakentamista sisältäen mm. toimisto- ja asuinrakentamista. Alueelle tavoitellaan sekoittunutta kaupunkirakennetta ja viihtyisiä julkisia tiloja. Lisäksi tavoitteena on mahdollistaa joukkoliikennepainotteisen kadun kaavoittaminen sopimusalueen kautta Yleiskaavan 2029 mukaisesti.

Yhteistyösopimuksessa ovat mukana sopimusalueen kaikki maanomistajat ja -haltijat, lukuun ottamatta Väylää rata-alueen osalta ja TS-Yhtymää kaupungilta vuokraamiensa maa-alueiden osalta. Radan päälle rakentamisesta sovitaan Väylän kanssa erikseen, ja TS-Yhtymällä on mahdollisuus liittyä sopimukseen mukaan vuokra-alueen maaperäselvitysten jälkeen.

Yhteistyösopimuksessa sovitaan periaatteista, joita kaavoituksen kustannustenjaon, organisoinnin ja tulevien rakennusoikeuksien jakamisen osalta noudatetaan. Lisäksi sopimuksella sovitaan mm. pilaantuneiden maiden puhdistusvastuista ja oikeudesta maa-alueen jatkovuokraukseen uuden asemakaavan astuttua voimaan. Kaavalla syntyvän rakennusoikeuden jakamisesta on yhteistyösopimukseen kirjattu erikseen yksityiskohtaiset periaatteet.

Asemakaavatyö käynnistetään kesällä ja luonnos tuodaan käsittelyyn syys-lokakuussa 2023. Tavoitteena on, että lausuntojen ja kaavoitusprosessin muiden vaiheiden jälkeen asemakaavanmuutosehdotus saadaan valtuuston hyväksyttäväksi syksyllä 2024.

Kaupunginhallituksen esityslistat ja pöytäkirjat

Kupittaan kärjen hankesivu

Kaupunginosa/Alue: