Turun kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu ovat mukana hankkeessa, jossa selvitetään ja kokeillaan vähähiilisemmän liikkumisen mahdollisuuksia. Hanke on nimeltään Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa. Hanke toteuttaa Turussa kevään ja kesän aikana auto- ja pyöräpysäköintiin liittyviä kokeiluja yhteistyössä yritysten kanssa.

Liikenne aiheuttaa noin viidenneksen Suomen hiilidioksidipäästöistä, ja kaupungeilla on merkittävä rooli liikenteen päästöjen leikkaamisessa.  Arviolta kolmannes keskusta-alueen autoliikenteestä aiheutuu pysäköintipaikan etsimisestä, minkä vuoksi autopysäköinnin tehostaminen on tärkeää turhan ajon ja päästöjen vähentämiseksi. Samalla vähähiilisten liikkumistapojen, kuten pyöräilyn, houkuttelevuutta tulee lisätä.

Turun kaupunki ja Turun ammattikorkeakoulu ovat mukana EU-rahoitteisessa 6Aika-hankkeessa, jossa selvitetään ja kokeillaan vähähiilisemmän liikkumisen mahdollisuuksia. Hanke on nimeltään Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa. Hankkeessa ovat mukana Turun lisäksi myös Espoo, Tampere ja Oulu.

Liikennehubeilla tarkoitetaan keskuksia, joissa on suuret kävijämäärät ja vahva julkinen liikenne ja siten myös tunnistettua potentiaalia erilaisten liikkumispalveluiden kehittämiseen. Turussa kokeilualueeksi on valittu keskusta-alue, vanhakaupunki ja Kupittaan alue.

Hanke toteuttaa Turussa kevään ja kesän aikana auto- ja pyöräpysäköintiin liittyviä kokeiluja yhteistyössä yritysten kanssa. Autopysäköinnissä toteutetaan seuraavat kokeilut:

  • Sujuva kadunvarsipysäköinti 1 ja 2​ (kaksi erillistä kokeilua Brighthouse Intelligence Oy ja Wapice Oy)
    Hyödynnetään konenäköä valituilla kokeilualueilla. Vapaiden pysäköintipaikkojen määrää voi seurata mobiilisovelluksella. ​
  • Opastettuna pysäköintiruutuun ​YSP Oy
    Pysäköintialueiden, parkkihallien ja vastaavien alueiden hallintajärjestelmä, jossa ylläpidetään tieto alueiden sijainnista ja ominaisuuksista. Tilannekuva käytöstä ja varaustilanteesta nähtävissä mobiilisovelluksella.
  • Edullinen kimppakyyti​ Coreorient Oy​
    Keskustan ja tiedepuiston alueelle autoilevat työntekijät voivat sopia kimppakyydeistä PiggyBaggy-palvelussa sekä mahdollisesti kimppakyytiä käyttäessään pysäköidä osoitetuille kadunvarsipaikalle normaalia edullisemmin.​
  • Pysäköintipaikkojen AirBnB Shareway Oy
    Mobiilisovelluksen avulla parkkipaikkojen omistajat (yksityishenkilöt, yritykset, taloyhtiöt) voivat laittaa oman pysäköintipaikkansa vuokralle silloin, kun eivät itse paikkaa tarvitse.
  • ​​Kadunvarsipaikan varaaminen​ Kradient Intelligence (Marshall AI)
    Paikan varaaminen selainpohjaisella varauslomakkeella. Pysäköintipaikan tila kerrotaan paikan päällä todennäköisesti led-pohjaisella lisämerkillä.
  • ​Tapahtumien aikainen pysäköinnin ohjaus​ Enterlot Oy
    Event Parking -verkkopalvelu näyttää suurtapahtumien yhteydessä väliaikaisten pysäköintialueiden reaaliaikaisen saatavuuden.
  • ​Keskustaliikenteen tilannekuva​ Gispo Oy
    Informatiivisia ja helposti lähestyttäviä datavisualisointeja pysäköinnin ja keskustaliikenteen tilasta.
  • ​eParkly-kokeilut​ Aalto-yliopiston eParkly-hanke (vastikkeeton kokeilu​)
    Vapaat pysäköintilat eParkly-alustalla, joka toimii myös kysyntään perustuvan pysäköintipaikkojen kaupankäynnin alustana.

Turun ammattikorkeakoulu toteuttaa hankkeessa pyöräpysäköintiin liittyviä kokeiluja, joista toistaiseksi yksi on kilpailutettu:

  • Maksullisen pyöräpysäköinnin palvelu Kupittaan tiedepuistossa Juha Punta Oy
    Runkolukittava pyöräpysäköinti lukitussa tilassa. Palvelu toimii älykkäästi kännykän avulla.
  • Kevään kuluessa kilpailutetaan vielä enintään viisi pyöräpysäköintikokeilua:
    • Maksullisen pyöräpysäköinnin palvelu Turun keskustassa, valmiina olevassa sisätilassa
    • Pyöräpysäköinnin palvelu kesätapahtumissa
    • Pyöräpysäköinnin reaaliaikainen seuranta
    • Avoin haaste

Kaupunki ja ammattikorkeakoulu tukevat kokeiluja mm. neuvomalla tietoaineistojen käytössä, keräämällä palautetta ja viestinnällisesti. Yritykset puolestaan saavat kokeiluista referenssejä ja mahdollisuuden toteuttaa palvelujaan aidossa kaupunkiympäristössä. Tavoitteena on synnyttää uusia markkinaehtoisesti toimivia palveluja, jotka jäävät elämään myös kokeilujaksojen jälkeen.

Autopysäköintiin liittyvät kokeilut rahoitetaan 6Aika-rahoituksella sekä Smart and Wise Turku ja Keskustan kehittäminen -kärkihankkeiden rahoituksella. Kunkin kokeilun hinta on 10 000 euroa. Pyöräpysäköintikokeiluista Turun ammattikorkeakoulu rahoittaa kaksi kokeilua ja Turun kaupunki lisäksi enintään neljä kokeilua. Kunkin kokeilun hinta on n. 10 000 euroa.

Kokeilujen käynnistymisestä myöhemmin keväällä tiedotetaan tapauskohtaisesti erikseen.

Vähähiilinen liikkuminen liikennehubeissa - 6Aika