Puistoja, promenadeja ja puuhailupaikkoja – tätä kaikkea tulee uudistuva Turun ydinkeskusta tarjoamaan lapsiperheille ja nuorille. Kun kaupungin palveluja käyttää kokonainen uusi sukupolvi, on tarjonnan oltava monimuotoista ja aktiivista. Kaupunkiympäristön yhtenä tehtävänä onkin luoda innostusta omaan kotikaupunkiin.

Annan ja Teron vinkit lapsiperheen keskustaretkelle

  1. Apteekkimuseo ja Qwenselin talo
    Keskustassa on monia mielenkiintoisia museoita. Apteekkimuseo tuo ydinkeskustaan helposti haltuun otettavan palan historiaa.
  2. Pääkirjasto ja sen sisäpiha
    Lasten Saaga ja nuorten Stoori-osastot vievät tarinoiden maailmaan. Etenkin kesäaikaan kirjaston sisäpihalla on innostavaa tekemistä eri ikäisille.
  3. Kahvilat ja ravintolat
    Turussa on huikea määrä hyviä kahviloita ja ravintoloita, joihin on helppo poiketa perheen kanssa herkuttelemaan.
  4. Kauppatori ja kauppahalli
    Myyntitiskien tarkkailu on elämys kaikille aisteille. Väri-iloa, hyväntuulista puheensorinaa sekä tuoreen leivän ja savukalan tuoksua.
  5. Aurajoen rannat
    Joen varrella on helppo viihtyä. Kierros siltojen kautta Förille näyttäytyy eri vuodenaikoina aina erilaisena.

Turun keskusta-aluetta kehitetään vauhdilla eri suunnilla.

– Päämääränä on rakentaa keskustasta viihtyisä ja turvallinen kaupunginosa, jossa kaikkien on helppo toimia, kertoo Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.

Kehittämisellä mahdollistetaan jatkossa myös lapsiperheiden vaivaton keskusta-asuminen sekä monipuoliset palvelut eri ikäisille. Perheiden näkemyksillä on iso merkitys, jotta lasten ja vanhempien tarpeet voidaan huomioida.

– Lapsiperheiden toiveet asuinympäristön suhteen keskittyvät muun muassa turvallisuuteen, palvelujen läheisyyteen sekä ympäristön toiminnallisuuteen. Kaikki viihtyvät paremmin, kun lähiympäristö on puhdas ja siisti, arjen toiminnot sujuvat ja kaupunki tuntuu kotoisalta, Hintsanen pohtii.

Turvallista liikkumista eri tavoin

Turvallisuuden tunne kaupungissa syntyy monista asioista. Vaivaton liikkuminen paikasta toiseen, rakenteiden huollettavuus sekä hyvä valaistus vahvistavat turvallista mielikuvaa.

– Turvallisuuden tunnetta voidaan lisätä ennen kaikkea kehittämällä liikennettä. Huomiota pitää kiinnittää etenkin ajonopeuksiin sekä eri liikennemuotojen nopeuserojen pienentämiseen. Kävelykadut, pyöräilyreitit ja selkeät pysäköintialueet rauhoittavat liikennettä ja tekevät kaupungista lapsillekin sopivan.

Hintsanen nostaa esille myös julkisen liikenteen merkityksen, sillä kattava joukkoliikenne luo verkoston, joka tarjoaa mahdollisuuksia autottomaan elämään.

– Turun keskustavisiossa tarkastellaan kaupungin kehitystä 30 vuoden päähän. Visiossa ydinkeskusta laajenee esimerkiksi kohti jokirantaa ja satamaa sekä Kupittaan seutua. Samalla kehitetään liikennejärjestelmiä tukemaan tätä laajentumista, hän täsmentää.

Valinnanvaraa vapaa-ajan viettoon

Turvallisuuden lisäksi lapsiperheitä kiinnostavat erilaisten aktiviteettien mahdollisuudet. Kaupungin keskusta koetaan vetovoimaiseksi, kun sieltä on mahdollista löytää mukavaa tekemistä kaikille.

– Turku on seitsemän kukkulan kaupunki, jonka ruutukaavan rytmiin tuovat vaihtelua vihreät puistoalueet sekä keskustaa halkova Aurajoki. Palvellaksemme kaupungissa asuvia ja vierailevia ihmisiä meidän tulee huolehtia nykyisten puistojemme kehittämisestä ja uusien puistojen rakentamisesta. Etenkin puistojen ympärivuotiseen käytettävyyteen tulee kiinnittää huomiota, Hintsanen muistuttaa.

Uudistuva kauppatori on alkusysäys sille, mitä kaikkea keskusta voikaan tulevaisuudessa tarjota.

Timo Hintsanen

Puistojen lisäksi kaupunkiin on suunnitteilla erilaisia vapaa-ajan toimintoja kaikenikäisille. Niitä on esimerkiksi kauppatorin suunnittelukilpailun voittaneessa ehdotuksessa.

– Uudistuva kauppatori on alkusysäys sille, mitä kaikkea keskusta voikaan tulevaisuudessa tarjota. Kauppatorille on tulossa toiminnallinen vesialue ja paikkoja pelailuun. Samalla myös tapahtumatarjonnan laajentuminen houkuttelee perheitä vierailemaan ja viettämään vapaa-aikaansa keskustan alueella, Hintsanen iloitsee.

Monimuotoisuutta kohti

Keskustan tapahtumia järjestävät monet toimijat, ja yksi näistä on Turun Ydinkeskustayhdistys ry. Yhdistyksen tavoitteena on kehittää ennen kaikkea kaupallisesti vetovoimaista keskustaa. Toiminnanjohtaja Heli Järvelä korostaa ydinkeskustan monimuotoisuuden merkitystä.

– Turku ja muut kaupungit maailmalla ovat samassa murrosvaiheessa. Keskustasta kehittyy kerroksellinen paikka, jossa on monia eri mahdollisuuksia asua, tehdä töitä ja viettää vapaa-aikaa. Kun ydinkeskusta koetaan vetovoimaiseksi ja siellä halutaan viettää enemmän aikaa, tulee samalla tarve käyttää palveluja, Järvelä sanoo.

Ydinkeskustayhdistys tekee yhteistyötä Turun kaupungin kanssa, ja erilaisten yhteistoimintahankkeiden avulla kehitetään keskustan alueen tapahtumatarjontaa. Tällä hetkellä yhdistyksen vastuulla ovat muun muassa Lasten karnevaalit sekä Joulun polku -tapahtumakokonaisuus.

Oma kotikaupunki haltuun

Järvelä kokee tapahtumien kehittämisen lisäksi tärkeinä visuaaliset muutokset. Näin muovataan kaupungin ydinkeskusta viihtyisäksi ja kiinnostavaksi paikaksi, johon on mukava tulla viettämään aikaa.

– Keskustassa lapset ja nuoret oppivat havainnoimaan monimuotoista kaupunkiympäristöä. Turku on perheen pienemmillekin juuri sopivan kokoinen kaupunki, jossa on paljon historiaa ja kiinnostavia paikkoja vierailtavaksi. Omaa kotikaupunkiaan oppii arvostamaan, kun sen kanssa tulee tutuksi, Järvelä muistuttaa.

Lapsellisen helppo Turku

Turkulaiset Anna Koivisto ja Tero Jalkanen asuvat keskustassa 1-vuotiaan Atso-poikansa kanssa. Elämä keskustassa on ollut heille ilmiselvä valinta, koska palvelujen äärellä on helpompaa elää autottomasti.

– Asioimme mielellämme torilla ja kauppahallissa ja vierailemme säännöllisesti Atson kanssa museoissa ja erilaisissa tapahtumissa. Keskustassa riittää paljon ihmeteltävää lapsiperheille, ja toisaalta Fölillä pääsee tutkimaan lähiympäristöä, Anna toteaa.

Muuttuva Turun keskusta tuo uutta iloa myös tämän perheen arkeen, mutta vanhemmilla on monia ajatuksia keskustan lisäkehittämiseksi.

– Asuntojen esteettömyys, liikenteen turvallisuus ja lasten leikkipaikkojen lisääminen ovat ainakin pienten lasten vanhempien näkökulmasta tärkeitä asioita. Kun kulkeminen on turvallista ja läheltä löytyy viihtyisiä oleilualueita, on keskustassa eläminen varsin mukavaa, Tero tiivistää. 

Teksti: Hanna Alin  Kuva: Jaska Poikonen

Juttu on julkaistu 17.9.2020 ilmestyneessä Uusi Turku -lehdessä.

Lue koko Uusi Turku -lehti selailtavana näköisversiona tai erillisartikkeleina Issuu-palvelussa

Muita Uusi Turku -lehden juttuja verkkoartikkeleina kaupungin sivuilla: