Turun yliopisto ja Åbo Akademi tekivät kaikkien aikojen ennätyksensä hakijamäärissä tämän kevään toisessa yhteishaussa. Turun ammattikorkeakoulu nosti hakijamääriään myös, ollen koko Suomen kolmanneksi haetuin ammattikorkeakoulu.

Korkeakoulujen mediatiedotteet yhteishaun hakijamääristä

Kevään toinen yhteishaku korkeakouluihin päättyi 1.4. klo 15. Kevään toisessa yhteishaussa oli mukana suomen- ja ruotsinkieliset korkeakoulututkinnot. Mukana oli myös ensi kertaa haettavana Turun yliopiston uudet kone- ja materiaalitekniikan opinnot.

30 000 rajapyykki rikki

Turun yliopisto rikkoi kevään toisessa yhteishaussa ensi kertaa yli 30 000 hakijan rajan. Hakijoita oli yhteensä 30 766, mikä on kolmanneksi eniten kaikista suomalaisyliopistoista. Suhteellisesti eniten hakijamääräänsä kasvatti biokemia, johon haki yli kaksinkertainen määrä edelliseen vuoteen verrattuna. Myös moni muu ala kasvatti hakijamääriään yli 60 prosenttia. Eniten hakemuksia saivat viime vuosien suosituimmat koulutukset: kauppatieteet (Turussa) sekä lääke- ja oikeustiede.

– Turussa uudet kone- ja materiaalitekniikan opinnot kiinnostivat hakijoita. Konetekniikan kandidaatti- ja DI-koulutukseen on yli 11 hakijaa jokaista paikkaa kohti ja suoraan DI-tutkintoon kahdeksan hakijaa paikkaa kohti. Materiaalitekniikassa on noin 6,5 hakijaa kandidaatti- ja diplomi-insinöörikoulutuksen ja kolme pelkän DI-tutkinnon paikkaa kohti, kertoo koulutuspäällikkö Sari Stenvall-Virtanen Turun yliopistosta.

Åbo Akademi kasvatti hakijamäärää 18% viime vuodesta

Åbo Akademin hakijamäärä kasvoi kolmantena vuonna peräkkäin, ja kasvua vuoden 2019 hakijamääriin oli jopa 18 prosenttia. Åbo Akademi teki kaikkien aikojen hakijaennätyksensä, kun korkeakouluun haki 3 326 ihmistä.  Suosituin hakukohde oli taloustiede.

Oikeuslääketieteen koulutus lisäsi hakijamääräänsä peräti 110 prosentilla. Muita suosittuja hakukohteita olivat yhteiskuntatieteellinen, biotieteet ja farmasia. Åbo Akademin tiedotteen mukaan korkeakoulussa ollaan erittäin tyytyväisiä pitkäaikaisen ja määrätietoisen työn markkinoinnin ja opiskelijarekrytoinnin parissa tuottaneen tulosta.

Turun ammattikorkeakoulu hakijamäärissä Suomen kolmanneksi suosituin ammattikorkeakoulu

Turun ammattikorkeakoululla oli kevään toisessa yhteishaussa tarjolla yli 60 koulutusta tekniikan, liiketalouden, kulttuurin- ja sosiaali- ja terveysalalla. Hakijoita koulutuksiin oli yli 16 000. Kasvua on tapahtunut niin kokonaishakijamäärässä kuin 21-vuotiaiden ja sitä nuorempien hakijoiden osuus.

– On hienoa nähdä, miten suoraan toiselta asteelta valmistuvien hakijoiden määrä on kasvussa tiivistyneen yhteistyön ansiosta. Tämä vastaa erinomaisesti kansalliseen tavoitteeseen, että opiskelijat tulisivat nuorempina korkeakoulutukseen, sanoo Turun ammattikorkeakoulun rehtori-toimitusjohtaja Vesa Taatila.

Sosiaali- ja terveysalalla, tekniikan ja liiketalouden alalla suurin osa hakijoista valitaan todistusvalinnalla. Näillä aloilla loput hakijat valitaan AMK-valintakokeella. AMK-valintakoe järjestetään 1.-5.6.2020. Mikäli koronavirustilanne vaikuttaa kokeen järjestämiseen, siitä tiedotetaan erikseen valtakunnallisesti. 

 

Opiskelijavalintojen tuloksia ilmoitetaan hakijoille kevään mittaan sitä mukaa, kun tulokset valmistuvat. Todistusvalinnan tulokset julkaistaan viimeistään 27.5. ja loput valintojen tulokset 8.7. Opiskelupaikka tulee ottaa vastaan 15.7. klo 15.00 mennessä. Opinnot nyt haussa olevissa koulutuksissa alkavat elo-syyskuussa 2020.

Uutisen lähteinä Turun yliopiston, Turun ammattikorkeakoulun ja Åbo Akademin mediatiedotteet.