Turun kaupungin työntekijät ovat testanneet erilaisia sähköisiä liikkumisvälineitä kohta vuoden verran.

Sujuvasti sähköllä -kokeilussa testattavat sähköiset kulkupelit ovat herättäneet ohikulkijoissa ihmetystä viilettäessään pitkin Turun pyöräteitä. Turun kaupungin työntekijöiden ovat saaneet testattavakseen monenlaisia välineitä sähköpyöristä potkulautoihin ja sähkömopoihin.

Kaikki laitteet kulkevat korkeintaan 25 kilometrin tuntivauhtia ja niillä ajetaan noudattaen polkupyöräilyn sääntöjä. Yksi laite on testattavana yhdessä Turun kaupungin yksikössä korkeintaan kaksi kuukautta, kunnes siirtyy taas eteenpäin.

Kokeilu on osa EU-rahoitteista CIVITAS ECCENTRIC -hanketta, jossa kehitetään fiksua liikkumista Turussa ja kuudessa muussa Euroopan kaupungissa. Sähköisillä liikkumisvälineillä on tarkoitus korvata tarvetta käyttää omaa autoa ja herättää innostusta liikkumiseen erilaisilla kestävillä tavoilla.

Taustalla on tavoite puhtaasta liikkumisesta, sillä liikenteen päästöjen vähentäminen on myös merkittävä osa Turun tavoitetta olla hiilineutraali kaupunki vuonna 2029.

- Monesta laitteesta ei ensisilmäyksellä arvaisi, että kyseessä on polkupyöräksi luokiteltava menopeli, toteaa laitteiden testiajoon osallistunut kaupungin erityisasiantuntija Miika Meretoja.

Kokeilussa kukin testaaja voi käyttää yhtä laitetta kahden viikon jakson aikana vapaasti työmatkoihin ja muuhun työhön liittyvään liikkumiseen sekä vapaa-ajan rientoihin. Kokeilun jälkeen työntekijä vastaa kyselylomakkeeseen ja luovuttaa laitteen eteenpäin yksikkönsä seuraavalle kokeilijalle.

- Nämä laitteet ovat livenä paljon coolimpia kuin kuvissa. Ne ovat hiljaisia, soveltuvat monenlaiseen ja ovat helppoja käyttää, sanoo ympäristötarkastaja Petri Uggeldahl.

- Vaatii vain tietysti vähän rohkeutta lähteä kokeilemaan jotain uutta ja ajamaan näillä liikenteen sekaan, Uggeldahl jatkaa.

Sähköisten liikkumisvälineiden toimittajia ovat kotimaiset Skand Oy, E-Wheels Group Oy sekä Järvi Leasing.

Kokeiluun ilmoittautui runsaasti testaajia. Jokaisen testijakson aluksi kokeiluun osallistuville järjestettiin myös koulutustilaisuus laitteiden käytöstä ja käsittelystä sekä yleisesti kestävästä liikkumisesta.

- On hienoa, että Turun kaupungin työntekijät ovat lähteneet avoimin mielin mukaan kokeilemaan sähköisiä liikkumisvälineitä, sanoo CIVITAS ECCENTRIC -hankkeen projektityöntekijä Anna Lilja.

Ensimmäisinä kokeiluun osallistuvien joukossa olivat Pompon päiväkeskus, sivistystoimialan tila- ja hankintatiimi, Kaskenlinnan kuntoutuskeskus ja Turun nuorisotoimi.

- Sujuvasti sähköllä -kokeilu on helppo ja hauska keino vaikuttaa oman liikkumisen päästöihin. Ainoa harmi on, että hankepartnerin roolissa emme itse pääse käyttämään näitä vinkeitä laitteita, nauraa Valonian kestävän liikkumisen asiantuntija Maria Tommola.