Onnittelut! Oletko saanut opiskelupaikan Turusta? Mutta mitä nyt pitäisi tehdä? Nappaa tästä artikkelista vinkit, mitä erityisesti Turkuun muuttavan uuden opiskelijan kannattaa huomioida. Muista katsoa ajankohtaiset tiedot ja aukioloajat jokaisen toimijan omilta sivuilta.

Hyväksy opiskelupaikka

Ota opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolussa tai sähköpostiisi tulleen linkin kautta määräaikaan mennessä, muuten menetät paikan. Kun olet ottanut paikan vastaan, sinun on myös ilmoittauduttava läsnäolevaksi oppilaitokseen määräaikaan mennessä. Paikan vastaanoton jälkeen Oma Opintopolku -palvelussa, sinulle aukeaa OILI-linkki, jota kautta ilmoittaudut opintoihin.

Opiskelijan tuet

Opiskelijoiden yleisimmät tukimuodot ovat opintotuki, yleinen asumistuki ja opintolaina. Tutustu eri tukimuotoihin, ja muista hakea tarvitsemiasi ajoissa. Parhaimmat tiedot eri tukimuodoista saat Kelan sivuilta.

Tarkista Kelan sivuilta, kuka voi saada opintotukea.

Lue lisää yleisestä asumistuesta Kelan sivuilta.

Lue lisää opintolainasta Kelan sivuilta.

Etsi asunto

Opiskelijoille on Turussa tarjolla monipuolisia asumisvaihtoehtoja läheltä kampuksia ja keskustaa. Hintataso on opiskelijaystävällisempi kuin monissa muissa kaupungeissa. Asunnon hankinnassa kannattaa kuitenkin olla ajoissa liikkeellä, erityisesti jos opintojesi on tarkoitus alkaa syksyllä. Voit hakea asuntoja yksityiseltä puolelta tai Turun Ylioppilaskyläsäätiöltä.

Turun Ylioppilaskyläsäätiön asuntoja voivat hakea kaikki turkulaisissa peruskoulun jälkeisissä kouluissa täyspäiväisesti opiskelevat. Korkeakouluopiskelijoiden lisäksi siis myös lukiolaiset ja ammattikoululaiset voivat hakea näitä asuntoja.

Voit hakea TYS:ltä asuntoa jo ennen opiskelupaikkasi varmistumista, aikaisintaan 3 kuukautta ennen asunnon tarvetta. Kirjaa hakemukseesi selkeästi, onko sinulla jo opiskelupaikka vai oletko hakenut opiskelupaikkaa ja odotat tuloksia. Hakemusta on täydennettävä hyväksymisilmoituksella, kun sellaisen saat. Jos et saakaan opiskelupaikkaa, muistathan poistaa hakemuksesi TYS:in järjestelmästä.

Katso ohjeet TYS:in sivuilta, kuinka voit hakea asuntoa.

Hanki opiskelijakortti

Opiskelijana olet oikeutettu monessa paikassa myös opiskelija-alennuksiin, mutta todistaaksesi sen, tarvitset myös opiskelijakortin. Jos mielit siis saada mukavia alennuksia, katso miten oman korkeakoulusi käyttämän opiskelijakortin hakeminen toimii.

Turun Yliopisto – Lue kuinka ottaa Frank-opiskelijakortti käyttöön Turun yliopistossa.  

Åbo Akademi – Lue kuinka ottaa Frank-opiskelijakortti käyttöön Åbo Akademissa. 

Turun Ammattikorkeakoulu – Lue kuinka ottaa Slice-opiskelijakortti käyttöön Turun AMK:ssa. 

Humak – Lue kuinka ottaa Slice-opiskelijakortti käyttöön Humakissa. 

Diak – Lue kuinka ottaa Slice-opiskelijakortti käyttöön Diakissa.  

Novia – Lue kuinka ottaa opiskelijakortti käyttöön Noviassa.  

Muistathan, että opiskelijakortilla saa alennusta Turun kaupungin vapaa-aikatoimialan palveluista, esimerkiksi museoissa, Turun kaupunginteatterissa sekä liikuntapaikoissa? Tästä linkistä pääset tutustumaan Turun kaupungin koosteeseen opiskelijaeduista kaupungin palveluissa. 

Tutustu omaan korkeakouluusi

Jokaisen korkeakoulun sivuilta löytyy paljon tietoa korkeakouluista ja sen mahdollisuuksista. Koulun alkamisen jännitystä voit helpottaa tutustumalla esimerkiksi tulevaan kampukseesi ja selvittämällä perustietoja – kuten sen, miten uudesta kodista pääsee parhaiten koululle! Kannattaa tutustua myös oman koulun ohjeisiin uusille opiskelijoille.

Tästä pääset tutustumaan korkeakoulujen Turun kampuksiin. Jokaisen korkeakoulun nimen kohdalta pääset tutustumaan kyseisen koulun Turun pisteeseen:

Turun Yliopisto

Åbo Akademi

Turun ammattikorkeakoulu

Novia

Diak

Humak

Hanki matkakortti paikallisliikenteen bussiin

Matkakortin voi ostaa Fölin palvelupisteistä. Kortin lunastusmaksu on 5,00 €. Pelkkää matkakorttia ei voi ostaa, vaan kortille pitää samalla ladata joko arvoa tai kausi. Korttia voi ladata Fölin palvelu- ja latauspisteissä, nettilatauspalvelussa, mobiilisovelluksessa tai käteisellä rahalla bussissa.

Opiskelijan korttivaihtoehdot ovat arvo-, kausi- ja tuplakortti. Alennus myönnetään Turussa, Kaarinassa, Raisiossa, Naantalissa, Liedossa tai Ruskolla henkikirjoilla oleville tai näissä kunnissa asuville opiskelijoille. Alennus on voimassa pääsääntöisesti oppilaitoksen syyslukukauden alusta seuraavan vuoden syyskuun loppuun. 

Lue lisää Opiskelijan alennuskortista Fölin sivuilta.

Föllärit

Kiinnostaako kaupunkipyöräily? Lue lisää Turun kaupunkipyöristä eli Fölläreistä, sekä siitä, kuinka ottaa pyörä käyttöön Fölin omilta sivuilta. 

Kirjastokortti

Vaski-kirjastot on Varsinais-Suomen alueen kirjastoverkosto. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja tunnusluvun saat kaikista Vaski-kirjastoista esittämällä kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoutumalla kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton, sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään maksu. Sama kirjastokortti käy kaikissa Vaski-kirjastoissa.

 Lue kirjastokortin hankkimisesta Vaski-kirjastojen sivuilta.

Opiskelijaravintolat

Tiesitkö, että Kela piffaa osan opiskelijaruoastasi? Ateriatuen ansiosta korkeakouluopiskelijoilla on mahdollisuus syödä edullisesti terveellistä ja monipuolista ruokaa. 

Muista, että opiskelijoiden on mahdollista syödä edullisesti muulloinkin kuin lounasaikaan, myös viikonloppuisin.

Opiskelijaravintoloiden lounaslistoja ja aukioloaikojalöydät löydät esimerkiksi Murkinat-palvelusta.

CampusSport

Kaipaatko myös liikuntaa opintojen oheen? CampusSport tarjoaa edullisia ja monipuolisia liikuntapalveluita turkulaisten korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilöstölle. Ohjattua liikuntaa on joka viikko 100 tuntia ja tämän lisäksi käytössä on CampusSportin kuntosalit. Sekä kuntosaleja että ohjatun liikunnan paikkoja on useassa eri pisteessä ympäri Turkua.

Tutustu CampusSportin toimintaan ja liikuntapaikkojen tarkkaan sijaintiin CampusSportin omilta sivuilta.