Ruokahävikistä hyviksi teoiksi

Kestävä kehitys on myös sosiaalisesti kestävää

Yksi mielenkiintoisimmista kiertotaloutta edistävän Kieppi-hankkeen aikana Turussa toteutettavista piloteista kohdistuu hävikkiruuan hyödyntämiseen sosiaalista kestävyyttä tukevalla tavalla.

Ruokahävikin vähentämiseen tähtäävä pilotti toteutetaan HKScanin ja Operaatio Ruokakassin yhteistyönä. Tästä pilotista olemme erityisen innoissamme sen takia, että vaikka tässä kenenkään liikevaihto ei kasva, niin sillä on myönteisiä sosiaalisia ja ekologisia vaikutuksia.

HKScanin pääkonttori sijaitsee Turun Tiedepuiston alueella ja siksi heidän kanssaan oli luontevaa käynnistää keskustelut kiertotalouteen linkittyvistä mahdollisuuksista. He nimesivät oitis henkilöstömyymälänsä yhdeksi kohteeksi, jossa ruokahävikin minimoimista voisi tehostaa. Ratkaisuksi haluttiin löytää HKScanin yritysarvojen mukainen toteutustapa.

Lähdimme kartoittamaan mahdollisia yhteistyötahoja ja löysimme yhteistyökumppaniksi Operaatio Ruokakassi Ry:n, joka on turkulainen pääosin vapaaehtoisvoimin toimiva avustusjärjestö. Operaatio Ruokakassin tehtävänä on keskitetysti hankkia ja toimittaa ruokaa jaettavaksi yhdistyksen jäsenjärjestöjen kautta vähävaraisille ihmisille.

Yhteistyö on nyt lähtenyt käyntiin. Vaikka yhteistyössä ei liiku raha, on tärkeää, että asioista on sovittu sopimuksella. Tämä mahdollistaa molempia osapuolia palvelevan yhteistyösuhteen. Rami Laustola HKScanista kertoo yhteistyön olevan yhtiön tavoitteiden mukaista ja käynnistyneen hyvin. Hän pitää hyvänä yhteistyötä paikallisen hyväntekeväisyystoimijan kanssa.

Maarit Helin Operaatio Ruokakassilta kertoo yhteistyön alkaneen mallikkaasti ja tuotteita noudetaan nyt viikoittain. Tuotteet jaetaan ruokakassijakojen yhteydessä ja niistä on suuri apu alueen vähävaraisille, joiden määrä on valitettavasti kasvanut koronasta johtuvan työttömyyden takia.

Mikäli sinun yrityksesi on kiinnostunut lahjoittamaan tuotteitaan Operaatio Ruokakassin kautta vähävaraisille, voit olla yhteydessä meihin!

Kiertotaloutta edistävät pilotit Tiedepuistossa

  1. Turun Tiedepuisto on rohkean kehityksen ja kokeilujen alusta
  2. Ruokahävikistä hyviksi teoiksi
  3. Kohti helppoa, intuitiivista ja kestävää jätehuoltoa
  4. Kestävästi viihtyisä Jussinaukio
  5. Kohti unelmien Ekotoria

Pilotteja tehdään osana 6Aika Kestävien kaupunginosien kumppanuusmalli KIEPPI -projektia, jossa Turku Science Park Oy kehittää Turun Tiedepuistoa, Tampereen kaupunki Hiedanrantaa ja Espoon kaupunki Keran aluetta.

Lisätietoja KIEPPI-hankkeen videolta Yrityspalvelut osana Turun kaupunkikehitystä.

Sofia Pihlava

Tietoa kirjoittajasta

Sofia
Pihlava
KIEPPI-hankkeen ekosysteemiasiantuntija
Turku Science Park Oy
Lisäksi kiertotalouden pilotteja ovat kehittämässä Lotta Mujo ja Aino Ukkola Turku Science Park Oy:stä.