Kohti unelmien Ekotoria

Ekotori kierrättää ja työllistää

Turun Ekotori on kuin luotu yhteistyökumppani Turun Tiedepuiston jakamis- ja kiertotalouden ratkaisuja edistävälle hankkeelle. Siksi olemmekin innolla käyneet tämän haasteen kimppuun! Käynnistimme yhteistyön heidän kanssaan tutun kaavan mukaisesti keskustelemalla, mitä heidän kehityskohteensa pitävät sisällään. Kehityskohteina ylitse muiden nousi uuden myymäläkonseptin kehittäminen alueelle sekä yhteistyön lisääminen muiden toimijoiden kanssa.

Turun Ekotori on Kestävän Kehityksen Yhdistys ry:n hallinnoima kierrätyskeskus, joka on itsenäinen voittoa tavoittelematon ympäristötoimija. Heidän toimintansa ansiota säästyy merkittävä määrä luonnonvaroja, sillä vuosittain yli 170 000 tavaraa päätyy uudelleenkäyttöön heidän kauttaan. Kierrättämisen ohella Turun Ekotori työllistää laajassa mittakaavassa, ja yhdistys on saanut yhteiskunnallisen yrityksen tunnustuksen. Kyseessä on siis toimija, jolla on paljon potentiaalia, mutta myös asema kiertotalouden edelläkävijänä.

Uudessa myymäläkonseptissa kierrättämisen helppouteen ja tuotteiden korjaamiseen liittyvät palvelut ovat toivottuja.

Aloitimme uuden myymäläkonseptin ideoinnin katsomalla mitä maailmalta löytyy: benchmarkasimme muita vastaavien toimijoiden konsepteja. Kartoituskierroksemme paljasti, että kaikkien kierrätystavaratalojen äiti on Ruotsissa toimiva ReTuna. Näistä uusista ideoista inspiroituneena halusimme kutsua isomman porukan ekotorilaisia työpajaan pohtimaan, miltä heidän työpaikkansa näyttäisi tulevaisuudessa. Herättelimme siis ekotorilaiset pohtimaan tätä lausetta: Millainen on meidän unelmiemme Turun Ekotorin myymälä?

- Työpajan aikana saimme koottua yhteen ideat sekä huomioon otettavat haasteet, kertoo Turun Ekotorin toimitusjohtaja Taina Vuorimies.

Sijaintina myymälälle kiinnostaa Turun Tiedepuiston alue sekä keskusta. Ehdottomana vaatimuksena on hyvät kulkuyhteydet, jotta myymälä on helposti sekä asiakkaiden että työntekijöidenkin saavutettavissa. Lisäksi muiden toimijoiden tuominen saman katon alle nähdään houkuttelevana vaihtoehtona. Uudessa myymäläkonseptissa kierrättämisen helppouteen ja tuotteiden korjaamiseen liittyvät palvelut ovat myös toivottuja.

Näiden visioiden kanssa on hyvä lähteä kehittämään uutta konseptia, joka mahdollisesti pitää sisällään paljon muutakin kuin mitä olemme tottuneet Ekotorilta löytämään. Jo nyt Turun Ekotori on ottanut isoja kehitysharppauksia eteenpäin: he ovat muun muassa mukana Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksen verkkokauppaprojektissa ja heidän tuotteitaan on siis mahdollista ostaa pian verkkokaupasta.

Koska toimijakenttä on tällä sektorilla laaja, olemme verkottaneet Turun Ekotoria käynnistämään tiiviimpää yhteistyötä muun muassa Turun Kaupungin ja Lounais-Suomen Jätehuollon kanssa. ReTunan kaltainen konsepti vaatii näiden toimijoiden välistä tiivistä yhteistyötä onnistuakseen. Ehkä tulevaisuudessa alueeltamme löytyy kierrätystavaratalo, jota tullaan muualta ihastelemaan ja benchmarkkaamaan.

 

Kiertotaloutta edistävät pilotit Tiedepuistossa

  1. Turun Tiedepuisto on rohkean kehityksen ja kokeilujen alusta
  2. Ruokahävikistä hyviksi teoiksi
  3. Kohti helppoa, intuitiivista ja kestävää jätehuoltoa
  4. Kestävästi viihtyisä Jussinaukio
  5. Kohti unelmien Ekotoria

Pilotteja tehdään osana 6Aika Kestävien kaupunginosien kumppanuusmalli KIEPPI -projektia, jossa Turku Science Park Oy kehittää Turun Tiedepuistoa, Tampereen kaupunki Hiedanrantaa ja Espoon kaupunki Keran aluetta.

Lisätietoja KIEPPI-hankkeen videolta Yrityspalvelut osana Turun kaupunkikehitystä.

Sofia Pihlava

Tietoa kirjoittajasta

Sofia
Pihlava
KIEPPI-hankkeen ekosysteemiasiantuntija
Turku Science Park Oy
Lisäksi kiertotalouden pilotteja ovat olleet kehittämässä Aino Ukkola ja Lotta Mujo Turku Science Park Oy:stä.